Aanleveren, ordenen en archiveren
Geavanceerde (UBL) boekingsregels

Verwerk efficiënt complexe facturen met meerdere boekingsregels op basis van artikel code of btw-percentage

Patrick Blijs avatar
Geschreven door Patrick Blijs
Meer dan een week geleden bijgewerkt

📌 Let op: Dit is alleen beschikbaar voor Twinfield-gebruikers

📌 Lees in dit artikel over belangrijke punten om rekening mee te houden en voor de verschillende scenario's bij het opslaan van geavanceerde boekingsregels.

Voordelen van een UBL-factuur

Een factuur in UBL-formaat is een elektronische factuur, bestaande uit een PDF én XML of een XML met embedded PDF. Hier lees je wat UBL inhoudt en in dit artikel kan je een lijst met leveranciers vinden die hun facturen in UBL aanleveren.

Wat zijn geavanceerde (UBL) boekingsregels?

De mogelijkheid om vooraf de UBL / XML factuur uit te splitsen per artikel / regel of uit te splitsen op basis van de btw percentages in de UBL / XML factuur.

Definieer hierbij op welke grootboekrekening een artikel geboekt moet worden per factuurregel, welke btw-code daarbij hoort en eventuele kostenplaats, project en omschrijving.

Automatisch taggen

Ga naar Instellingen > Administraties > Acties (Bewerken) > Instellingen. Scroll helemaal naar beneden en activeer de instelling "Tag wanneer het document herkend is als inkoop [INK] of verkoop [VRK] (alleen voor UBL facturen)"

Let op: Voor herkenning moet er een BTW nummer of KVK nummer (alleen voor NL) in de administratie instellingen zijn toegevoegd.

Met deze instelling wordt de UBL-factuur automatisch getagd.

Voordelen van geavanceerde (UBL) boekingsregels

• Verwerking van complexe facturen met meerdere boekingsregels

• Per leverancier eenmalig per regel / artikel de boekingsinformatie, zoals grootboekrekening, kostenplaats en project, opslaan, zodat deze automatisch wordt gevuld bij de verwerking van een UBL-factuur.

• Enkel de regels die in de XML-factuur staan, worden overgenomen, ongeacht het aantal opgeslagen boekingsregels.

• Minder handmatige handelingen in het boekingsscherm

• Minder fouten bij de verwerking van facturen

Hoe geavanceerde (UBL) boekingsregels in te richten

1. Ga naar het menu Automatisering

2. Klik op Nieuwe regel

3. Selecteer de leverancier waarvoor je een mapping wil inrichten

4. Geef aan of je het op basis van een artikelcode wil inrichten of op basis van een btw-percentage

5. Geef aan of je de periode wil baseren op de factuurdatum of de vervaldatum

6. Vul de velden in, die van toepassing zijn

7. Klik op "+ Voeg regel toe" om een regel toe te voegen

8. Klik rechtsonder in het scherm op "Opslaan"