Boeken van facturen
Tips & tricks: snel boeken van facturen

Lees meer over teksten kopiëren, sneltoetsen, standaardlabels, rekenfunctie en het vastprikken van de periode.

Cees Houpt 🚀 avatar
Geschreven door Cees Houpt 🚀
Meer dan een week geleden bijgewerkt

📌 Let op: Enkel gebruikers met de rol van accountant en boekhouder MKB hebben toegang tot het validatieoverzicht.

Eenvoudig teksten van de factuur kopiëren

Om te voorkomen dat je onnodig veel moet typen, hebben we een handigheidje ingebouwd in het boekingsscherm. Het is mogelijk teksten van de factuur (bijv. de factuuromschrijving) eenvoudig te kopiëren naar de verschillende velden in het boekingsscherm. Dit doe je door de linker muisknop ingedrukt te houden en vervolgens de tekst te selecteren, daarna kun je in het veld waar je de tekst wilt plakken op de linker muisknop klikken.

Sneltoetsen

Om nog sneller met Basecone te kunnen werken hebben we een aantal sneltoetsen / snelcodes beschikbaar gesteld, hierdoor hoeft er minder met de muis te worden gewerkt. Voor de volgende functies zijn er sneltoetsen:

• Tag bevestigen: ALT + Q

• Boeken/Verwerken: Alt + P

• Boeken/Verwerken en boekingsregels opslaan: Alt + O

• Opslaan: Alt + N

• Afwijzen: Alt + R

• Boekingsregel toevoegen: Alt + L

• Wijzigen van leverancier of klant: Alt + U

Standaard labels in het boekingsscherm

Bij het boeken van facturen worden er vaak standaard notaties gebruikt bij (factuur)omschrijvingen. Om dit zo gemakkelijk mogelijk te maken heeft Basecone standaard labels geïntroduceerd.

Hoe werken standaard labels?

In het boekingsscherm kun je in het veld factuuromschrijving of (betalings)referentie een label toevoegen dat betrekking heeft op een ander veld in het boekingsscherm. Dit label kun je vervolgens automatisch opslaan door de boekingsregels op te slaan. Elke keer wanneer vervolgens de leverancier/klant wordt geselecteerd wordt het label automatisch ingevuld. Je kan het label toevoegen als je in het veld factuuromschrijving tussen blokhaken de (juiste) omschrijving van het desbetreffende veld invult. In het boekingsscherm zie je alleen het label, echter zul je in het boekhoudpakket en in het archief van Basecone de inhoud van het veld zien.

Welke standaard labels zijn er?

De volgende labels zijn momenteel beschikbaar en ze werken ook alleen als exact het onderstaande format wordt gebruikt:

• [Maand] voor het tonen van de maand waarin de factuurdatum valt. Varianten hierop zijn [Maand+1], [Maand-1], [Month+1] of [Month-1] (kan tot en met +12 en -12)
    Let op: het label [Maand] kan slechts één keer gebruikt worden in een veld.

• [Week] voor het tonen van de week waarin de factuurdatum valt. Dit zal worden getoond als "week <weeknummer>".

Varianten hierop zijn [Week+1], [Week-1] (kan tot en met +53 en -53)
    Let op: het label [Week] kan slechts één keer gebruikt worden in een veld.

• [Jaar] voor het tonen van het jaar waarin de factuurdatum valt.

• [Factuurnummer]

• [Bestelnummer]

• [Leverancierscode] (N.B.: bij inkoopfacturen wordt dit label gezien als gewone tekst en ook zo getoond.)

• [Leveranciersnaam] (N.B: bij inkoopfacturen wordt dit label gezien als gewone tekst en ook zo getoond.)

• [Klantcode] (N.B: bij verkoopfacturen wordt dit label gezien als gewone tekst en ook zo getoond.)

• [Klantnaam] (N.B: bij verkoopfacturen wordt dit label gezien als gewone tekst en ook zo getoond.)

Voor het standaard label [Bestelnummer] is er een verschil met de kopregel. Als je dit label invoert bij omschrijving (bij de boekingsregel) dan vult Basecone het bestelnummer in dat vermeld staat in het veld bestelnummer in de boekingsregel en dus niet van de kopregel.

Rekenfunctie in cel / calculator in boekingsscherm

In het boekingsscherm bevatten een aantal velden een rekenmachinefunctie, hiermee kun je snel berekeningen maken. In deze cellen kun je: optellen (+), aftrekken (-), vermenigvuldigen (*) en delen (/). De rekenmachinefunctie werkt in de volgende cellen:

• Bedrag (incl. BTW)

• Bedrag (excl. BTW)

• BTW bedrag (als je het slotje open klikt).

Dit werkt als volgt: Klik met de muis in de cel waar je de berekening wil uitvoeren, type de berekening in en toets op enter of klik in een andere cel. De berekening wordt uitgevoerd.

Let op: Bij het gebruik van de rekenfunctie is het belangrijk dat je bij decimalen een punt gebruikt en geen komma (of punt) bij duizendtallen. De getalnotatie van de uitkomst is afhankelijk van je taalinstellingen. Bijvoorbeeld bij NL-taalinstelling: EUR 5000.30 + EUR 500.20 = EUR 5.500,50

Vastprikken van de periode

Naast het veld periode in het boekingsscherm staat een punaise afgebeeld. Met het aanklikken van de punaise kan je de periode in het boekingsscherm vastzetten. Zo kan je eenvoudig meerdere facturen uit een voorgaande periode achtereen boeken, zonder iedere keer de periode aan te hoeven passen.