📌Als Basecone niet de juiste leverancier of klant voorstelt, dan is het van belang om de volgende vijf stappen te doorlopen:
Stap 1: Welke elementen van de factuur worden herkend?
Stap 2: Worden de eigen administratiegegevens uitgesloten?
Stap 3: Zijn de stamgegevens van de juiste crediteur/debiteur volledig?
Stap 4: Zitten er meerdere leveranciers “in het filter”?
Stap 5: Wordt nu wel de juiste leverancier herkend?
1. Welke elementen van de factuur worden herkend?
Bij iedere factuur in Basecone kun je in het boekingsscherm via het driehoekje linksonder op de pagina de herkende elementen controleren.
Als je op het driehoekje klikt, dan klapt een scherm open met een overzicht van alle waarden die Basecone heeft herkend.
Het kan zijn dat er helemaal geen waardes zijn herkend door Basecone, in dat geval was waarschijnlijk de kwaliteit van de scan onvoldoende. Het kan ook zijn dat onjuiste gegevens worden herkend, bijvoorbeeld de adresgegevens van de administratie zelf. Hieronder lees je hoe kunt voorkomen dat deze gegevens worden herkend.
In het vernieuwde boekingsscherm zal het er als volgt uitzien en kan je het rechtsboven in het scherm vinden, als je klikt op herkenningsresultaten:
2. Worden de eigen administratiegegevens uitgesloten?
Op een factuur staan altijd gegevens van twee partijen: de verzender en de ontvanger. Bij het optimaliseren van de herkenning is het van belang dat de gegevens van de administratie zelf (adresgegevens, telefoonnummer, KVK-nummer etc.) bij de herkenning door Basecone worden uitgesloten. Dit is het geval als de administratiegegevens bij de administratie-instellingen volledig zijn gevuld. Met name de adresgegevens zijn hierbij belangrijk. Vul zo veel mogelijk in, bijvoorbeeld het factuuradres, bezoekadres en postadres. Je kunt hiervoor de groene button adres toevoegen gebruiken.
Je kunt dit doen door in Basecone te gaan naar Instellingen > Administraties > Acties (bewerken) > tabblad Administratiegegevens en Adresgegevens.
Indien de administratie is gekoppeld met het boekhoudsysteem Twinfield, Accountview of Boekhoudgemak & Multivers, wordt het ingestelde adres automatisch gesynchroniseerd indien ingevuld. Controleer dit echter wel.
📌 Let op: Het uitsluiten van de eigen adresgegevens is zeer belangrijk bij verkoopfacturen. In het algemeen zijn er weinig gegevens bekend van een debiteur (behalve het adres). Herkenning van een debiteur zal derhalve veelal op basis van het adres zijn.
Als de juiste gegevens van de leverancier of klant wel zijn herkend, maar Basecone niet de juiste leverancier of klant voorstelt, dan zijn mogelijk de stamgegevens van de leverancier of klant niet volledig. Hieronder lees je hoe je dit kan controleren.
3. Zijn de gegevens van de leverancier of klant volledig en juist?
Basecone gebruikt de gegevens van de factuur en vergelijkt dit met de stamgegevens uit het boekhoudsysteem. Zodra er voldoende overeenkomsten zijn (dit zou zelfs één uniek element kunnen zijn), maakt Basecone de match en selecteert Basecone de leverancier/klant. Het is dus erg belangrijk om zoveel mogelijk gegevens toe te voegen (KVK nummer, BTW nummer, IBAN-nummer).
Bij buitenlandse leveranciers kan het e-mailadres ervoor zorgen dat de leverancier herkend wordt.
Je kunt de stamgegevens ook in Basecone toevoegen of aanpassen in het boekingsscherm. Als je een leverancier of klant selecteert kun je kiezen voor bewerken. Het is mogelijk om de gegevens handmatig toe te voegen of de herkenning van Basecone daarvoor te gebruiken. Gebruik voor de herkenning de button achter de leveranciersnaam (met twee pijltjes, het filter):
Bovenstaande afbeelding illustreert de herkenning van Basecone van een nog onbekende leverancier. De actuele waarde zijn de gegevens die op dit moment in de database staan (omdat dit een nieuwe crediteur is, is er nog niks ingevuld). De nieuwe waarde zijn de gegevens die Basecone herkent. Als je op ok drukt overschrijft Basecone de actuele waarde met de nieuwe gegevens. Controleer dit echter goed.
4. Zitten er meerdere leveranciers '"in het filter"?
Volgens onderstaande afbeelding/het filter (de twee pijltjes) is er een 100 % match tussen de actuele waarden en de nieuwe waarden. Het kan echter voorkomen dat er dan nog steeds geen crediteur wordt geselecteerd.
Als Basecone namelijk twee of meer mogelijke leveranciers of klanten herkent, wordt er geen enkele geselecteerd. Het veld wordt dan dus leeg weergegeven.
Klik je in het veld leverancier dan zie je de button filter verwijderen. Er zijn namelijk drie potentiële matches herkend door Basecone. Dit wordt weergegeven in een filter. Als de juiste leverancier niet in het filter staat, kun je kiezen voor filter verwijderen. De totale lijst van leveranciers wordt vervolgens getoond.
Je kunt middels het filter heel makkelijk aanpassingen maken en de matching verbeteren. Selecteer één van de leveranciers of klanten en kies vervolgens voor bewerken. Druk op de button achter de leveranciersnaam en vergelijk de actuele waarde met de nieuwe waarde. Pas aan indien nodig.
💡 Tip: Velden zoals een KVK nummer, BTW nummer of bankrekeningnummer zijn vrijwel uniek voor elke leverancier. Als per abuis meerdere leveranciers een zelfde BTW nummer hebben, maakt Basecone geen selectie en wordt er een filter toegepast.
💡 Tip: Een oorzaak van een verkeerde match kan ook zijn dat er per abuis een (eigen) e-mailadres is opgeslagen bij de stamgegevens van een debiteur/crediteur. Basecone herkent het e-mailadres en maakt de match. Deze match is dan (hoogstwaarschijnlijk) niet de gewenste. Door middel van de filterknop zie je welke potentiële debiteuren/crediteuren Basecone herkent. Controleer de actuele waarde in Basecone goed.
5. Controle of de aanpassingen werken
Je kunt heel eenvoudig controleren of de aanpassingen er toe leiden of de correcte leverancier of klant wordt herkend. In het boekingsscherm in Basecone kies je voor afwijzen. Vervolgens komt het document zonder tag weer in de workflow terecht en kun je het document opnieuw taggen. Een getagged document gaat door het proces van herkenning en matching met de meest actuele data.