Omzet spreiden over verschillende periodes

Lees hier meer over het boeken met omzetverdeling / transitorische posten (Twinfield, Exact en Boekhoud Gemak & Multivers)

Patrick Blijs avatar
Geschreven door Patrick Blijs
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Eerder was het al mogelijk gemaakt om kosten te spreiden over verschillende periodes. Zie daarvoor het volgende artikel: https://support.basecone.com/nl/articles/1985693-kosten-spreiden-over-verschillende-periodes.

Nu is het ook mogelijk om de omzet te spreiden over verschillende periodes.

Deze functie is nu nog alleen beschikbaar voor de boekhoudpakketten Twinfield, Exact en Boekhoud Gemak & Multivers.

1. Twinfield & Exact

Video

2. Boekhoud Gemak & Multivers

Video

3. Inschakelen omzetverdeling in administratie-instellingen

Twinfield

Voordat je gebruik kunt maken van deze functionaliteit in het boekingsscherm van Basecone, dient deze te worden aangezet in de instellingen van de Twinfield administratie. Je kunt deze vinden door te gaan naar instellingen > administraties > acties (bewerken) > tabblad instellingen.

Deze instelling staat standaard op nee en kan per administratie geactiveerd worden door een gebruiker met de rol van supergebruiker, accountant of boekhouder mkb.

Er dient hier ook een tussenrekening te worden ingesteld.

Exact en Boekhoud Gemak & Multivers

Om de functionaliteit voor omzetverdeling te kunnen gebruiken in het boekingsscherm van Basecone, dient deze te worden aangezet in de instellingen van de administratie. Je kunt deze vinden door te gaan naar Instellingen > Administraties > Acties (bewerken) > tabblad Instellingen.

Vergeet niet om de wijziging op te slaan.

4. Aandachtspunten Twinfield

Wanneer je start met transitorisch boeken (uitgestelde omzet) zet je niet alleen de instelling op Ja, maar stel je ook een tussenrekening in. In het boekingsscherm is vervolgens de optie uitgestelde omzet beschikbaar.
Sinds 3 mei 2021 vind je de boeking terug in het dagboek Omzetverdeling in Twinfield.
Het is belangrijk dat de instelling op de tussenrekening in Twinfield is ingesteld als onderstaand. Verdere analyse dient op Nee te staan:

Om bij deze instelling te komen, ga je in Twinfield naar Financiële professionals > Dimensies > Balans > zoek de ingestelde tussenrekening voor uitgestelde omzet op in Basecone > Koppelingen.

Om in Basecone de ingestelde tussenrekening op te zoeken, ga je naar Instellingen > Administraties > Acties (Bewerken) > Instellingen > Scroll vervolgens naar beneden om de tussenrekening te zien onder het kopje Uitgestelde omzet.

Tenslotte zijn er twee verschillen met de functionaliteit in Twinfield. Vanuit Basecone kan er ook op regelniveau verdeeld worden over periodes. Daarnaast hoeft een boeking met uitgestelde omzet niet als definitief geboekt te worden, dit kan ook als concept geboekt worden.

5. Omzet spreiden in het boekingsscherm

Als de omzetverdeling in de instellingen zijn geactiveerd, dan zal in het boekingsscherm de optie omzetverdeling beschikbaar zijn.

Twinfield en Exact

Als je het vinkje Omzetverdeling aanzet, verschijnen per boekingsregel de velden Vanaf en t/m. Hier kun je de begindatum en einddatum instellen van de tijd range waarover je de omzet wilt spreiden.

Als de factuur geboekt wordt, dan worden in het boekhoudpakket de omzet automatisch verdeeld over de periodes, die vallen in de tijd range die ingevuld is.

Boekhoud Gemak & Multivers

Als je het vinkje Omzetverdeling aanzet, verschijnen per boekingsregel de velden Vanaf en Perioden. Hier kun je de begindatum instellen met het aantal perioden waarover je de omzet wilt spreiden.