Wanneer er gebruik gemaakt wordt van meerdere dagboeken van hetzelfde type (bijvoorbeeld meerdere inkoopdagboeken), dan is het via Basecone ook mogelijk om in deze dagboeken te boeken.

In het kort

• Je kunt in de instellingen een standaard dagboek instellen per type dagboek.
  • Als je wilt boeken in een ander dagboek dan het standaard dagboek, dan kan in het boekingssscherm een ander dagboek worden geselecteerd.

Dagboek instellingen

Per administratie kun je per type dagboek een standaard dagboek instellen. Dit dagboek staat standaard ingesteld voor elke boeking.

Je kunt de dagboek instellingen per administratie in Basecone vinden door te gaan naar Instellingen > Administraties > Acties (bewerken) > tabblad Instellingen.

Exact, Unit4 en AccountView

In de instellingen van een Exact, Unit4 en AccountView administratie zijn alle inkoop- en verkoopdagboeken zichtbaar die beschikbaar zijn in het boekhoudpakket. Deze worden automatisch gesynchroniseerd met het boekhoudpakket. Je kunt hier per type een standaard dagboek instellen. Dit dagboek wordt als standaard gebruikt voor alle boekingen.

Wanneer er in het boekhoudpakket geen inkoop- of verkoopdagboeken aanwezig zijn, dan is er in Basecone geen optie een standaard dagboek te selecteren.

Twinfield

In de instellingen van een Twinfield administratie is het niet mogelijk een ander inkoop-, verkoop- en memoriaaldagboek in te stellen. De dagboeken die worden getoond kun je niet wijzigen, in Twinfield is het namelijk niet mogelijk om voor deze dagboektypen meerdere dagboeken aan te maken.

Het is wel mogelijk om kasdagboeken toe te voegen. Dit wordt niet gesynchroniseerd, deze dienen handmatig toegevoegd te worden. Dit kun je doen door de code van het kasdagboek in te vullen en vervolgens op de plus-button te klikken. Vervolgens kun je een standaard dagboek selecteren.

Ander dagboek selecteren in het boekingsscherm

In het validatiescherm wordt het ingestelde standaard dagboek getoond. Wanneer je wilt boeken in een ander dagboek, dan kun je (indien beschikbaar) dit dagboek selecteren. De factuur wordt dan geboekt in het geselecteerde dagboek.

Let op: Het dagboek dat in het boekingsscherm getoond wordt, wordt op het moment van taggen geselecteerd. Als na het taggen van het document het standaard dagboek wordt gewijzigd, dan is deze wijziging nog niet doorgevoerd voor de documenten die reeds getagged zijn.