Betalingsreferentie toevoegen

Lees hier hoe je de betalingsreferentie / referentie toevoegt en wat je kan doen als je een melding krijgt over vrij tekstveld 2

Cees Houpt 🚀 avatar
Geschreven door Cees Houpt 🚀
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wanneer op een factuur een betalingsreferentie is toegevoegd, dan kan deze ook toegevoegd worden aan een boeking. In het boekingsscherm van Basecone is een veld beschikbaar waar de betalingsreferentie geplaatst kan worden.

Voor Boekhoudgemak & Multivers administraties heeft het veld betalingsreferentie een andere naam, het veld wordt hier referentie genoemd.

Tip: Je kunt dit veld gemakkelijk vullen door gebruik te maken van de standaardlabels of door de tekst te kopiëren van de factuur. In dit artikel kun je hier meer over lezen.

Betalingsreferentie onzichtbaar maken

Mocht je geen gebruik willen maken van de betalingsreferentie, dan kun je dit veld per administratie niet meer beschikbaar stellen. In de instellingen van elke administratie kun je onderstaande instelling terugvinden. Deze instelling staat standaard op ja.

Je vindt deze instelling door te gaan naar instellingen > administraties > acties (bewerken) > tabblad instellingen. Deze instelling kan alleen per administratie worden gewijzigd, het is niet mogelijk dit aan te passen voor meerdere administraties tegelijk.

Deze wijziging kan worden doorgevoerd door een gebruiker met de rol van supergebruiker, accountant of boekhouder mkb.

Betalingsreferentie terugvinden in het boekhoudpakket

Lees hieronder per boekhoudpakket waar je de betalingsreferentie kunt terugvinden:

Boekhoudgemak & Multivers

De ingevulde referentie in Basecone, wordt in het veld referentie in Boekhoudgemak & Multivers geplaatst.

Wanneer je een betaalomschrijving meegeeft bij een betaling, dan kun je in Boekhoudgemak & Multivers kiezen voor betalingskenmerk, referentie of omschrijving. Als je hier de referentie wilt toevoegen, dan kan je dit aanpassen door in Boekhoudgemak & Multivers te gaan naar onderhoud > bankgegevens > selecteer tabblad betalen > betaalomschrijving.

Twinfield

In Twinfield wordt de betalingsreferentie geplaatst in Vrij tekstveld 2. Om hiervan gebruik te kunnen maken, dient Vrij tekstveld 2 op 'Toegestaan' te staan. Daarnaast moet bij 'Plaats' 'Koptekst' geselecteerd worden.

Je kunt deze instellingen in Twinfield vinden door te gaan naar Instellingen > Administratie-instellingen > Dagboeken > Inkoopfactuur.

Als de betalingsreferentie, die in Basecone wordt ingevuld, gebruikt wordt als omschrijving van betalingen, dan is er nog een extra instelling nodig. Je kunt dit doen door te gaan naar Kas & Banken >  Formaten > Selecteer Betaalbestand. Vervolgens kun je als omschrijving van de betaling Vrij tekstveld 2 selecteren.

Exact Online

In Exact Online komt de betalingsreferentie te staan in het veld betalingsreferentie, zoals te zien in onderstaande afbeelding.

Als dit veld niet beschikbaar is bij je boeking, dan kun je deze beschikbaar stellen door bij een boeking in Exact rechtsboven in het boekingsscherm te kiezen voor aanpassen. Vervolgens kun je betalingsreferentie aanvinken.

AccountView

In AccountView komt de betalingsreferentie te staan in het veld betalingsreferentie, zoals te zien in onderstaande afbeelding.

Om dit veld beschikbaar te stellen bij de boeking in AccountView kun je in AccountView gaan naar: document > Stamgegevens administratie > dagboeken > selecteer inkoopdagboek.

Vervolgens kun je onderaan kiezen voor de tab omschrijving. Bij het veld betalingsreferentie dien je zelf invoeren te selecteren. Je kunt de betalingsreferentie dan vanuit Basecone vullen.