In dit artikel lees je alles over de beveiligingsmethode twee-factor authenticatie en hoe je dit in Basecone kunt instellen. Door gebruik te maken van deze optie wordt de Basecone omgeving extra beveiligd. Wanneer je deze optie aan zet is het voor gebruikers verplicht om, naast de bekende inloggegevens, ook in te loggen met een verificatiecode die per SMS wordt verstuurd.

Deze instelling is niet verplicht, een supergebruiker kan deze instelling aanzetten voor de hele omgeving, dit geldt dan voor alle gebruikers die in de omgeving staan. Standaard staat de instelling voor twee-factor authenticatie op nee.

Let op: indien je gebruik maakt van een SSO-portal (single sign on) adviseren wij om nog geen gebruik te maken van twee-factor authenticatie, aangezien dit nog niet wordt ondersteund.

Gebruikers zien dan de volgende foutmelding bij het inloggen: "Deze manier van authenticatie is niet mogelijk voor omgevingen in Basecone met twee-factor-authenticatie geactiveerd. Neem contact op met je administrator / superuser voor hulp."

Wat moet ik doen om twee-factor authenticatie in te stellen?

Om twee-factor authenticatie aan te zetten kun je onderstaande stappen volgen:

• Login als Supergebruiker
  • Ga naar Instellingen - Kantoor - Algemeen (tab)
  • Klik bij de Twee-factor authenticatie op Ja en daarna op Opslaan

Iemand met de rol van supergebruiker moet op kantoorniveau instellen dat twee-factor authenticatie verplicht is. Lees hieronder meer over deze instelling.

Kantoorinstellingen

De instelling is te vinden op kantoorniveau onder het tabblad algemeen, en alleen aan te passen door de supergebruiker.

Wanneer iemand met de rol van supergebruiker deze optie verplicht wil stellen, komt er een pop-up tevoorschijn met de boodschap dat deze instelling alle gebruikers beïnvloedt en dat alle gebruikers ingelicht moeten worden hierover. Er wordt om bevestiging voor het activeren van deze instelling gevraagd, bij klikken op ja is deze instelling verplicht gesteld.

Gebruikersinstellingen

Als de twee-factor authenticatie verplicht is gesteld, zal elke gebruiker bij het inloggen in Basecone, naast zijn/haar gebruikersnaam, wachtwoord en kantoorcode, een verificatiecode moeten invoeren die hij/zij per SMS op de mobiele telefoon heeft ontvangen. Het is daarom heel belangrijk dat elke gebruiker zijn mobiele nummer registreert in Basecone.

Twee velden zijn toegevoegd aan de gebruikersinstellingen:

• Twee-factor authenticatie Het veld twee-factor authenticatie laat de kantoorinstelling zien en is door de gebruiker niet aan te passen (deze is uitgegrijsd).
  • Mobiel nummer Het veld Mobiel nummer is het nummer waar de SMS naar wordt verstuurd met daarin de verificatiecode.

Mobiele nummer

Het mobiele nummer kan op de volgende manier worden vastgelegd:

• Eerste keer inloggen De gebruiker wordt gevraagd om het mobiele nummer in te geven. De SMS met verificatiecode wordt verstuurd en ingevoerd, na het inloggen met deze code wordt dit mobiele nummer opgeslagen met de status bevestigd.
  • Gebruikersinstellingen Een gebruiker met de rol van Supergebruiker en/of Accountant het mobiele nummer vastleggen, dit nummer krijgt de status niet bevestigd. De gebruiker zal bij het inloggen dit nummer kunnen bevestigen met de correct ingevoerde verificatiecode.

Goed om te weten: het mobiele nummer wordt alleen gebruikt door Basecone om een verificatiecode per SMS naar te versturen.

Landcode invullen

Het mobiele nummer wordt opgeslagen inclusief de bijbehorende landcode, het nummer kan worden ingevoerd met of zonder landcode. Als de landcode is toegevoegd (bijvoorbeeld +31) zal de vlag van het land worden veranderen in die van het ingegeven land (in dit geval NL). Als de landcode niet is toegevoegd zal het nummer worden opgeslagen met de landcode die is geselecteerd via het vlaggetje, dat geselecteerd kan worden in het drop-down menu. Hierin worden de 6 meest gebruikte landen eerst weergegeven, de rest van de landen wordt op alfabetische volgorde weergegeven.